Erä

Tietoa

Ruokien kuivaus on mielenkiintoista, vaikkakin aikaa vievää puuhaa. Kesän, tai syksyn vaelluksille kannattaa kuivauksen aloittaa jo talvella. Yksittäisiä raaka-aineita voi kuivatella uunissa tai vihanneskuivurissa, myös valmiita ruokia voi kuivata jolloin retkillä vain veden lisäys mahdollistaa maukkaan ruuan nauttimisen. Kuivauksesta kertovaa kirjallisuutta löytyy nykyään aika paljon ja niistä kannattaa hakea neuvoja ja oppeja ruokien kuivaukseen.

Jos haluat opetella sytyttämään nuotion oikein erilaisilla menetelmillä, esim. tuliporalla, karkulla ja piikivellä, kipinäraudalla, tai kokkaamaan ruokaa trangialla, tai avotulella, niin ota minuun yhteyttä ja etsimään sopiva ajankohta. 

Kuivattuja ruokia

Yksi tärkeimmistä valmisteluista erävaellukselle on kuivattamalla ruokia. Yksi kananmuna painaa 64g, 4 kananmunaa kuivattuna 53g, paljon saa painosta pois. Uuniin meni myös 4 purkillista tonnikalaa. Kotona tehty herkullinen kastike, joka on kuivattu, maistuu vaelluksella kun siihen lisätään vesi ja pasta. Rinkan saa  näin paljon kevyemmäksi.

Tuossa kananmunan, porkkanan ja tonnikalan kuivausta.

Jogurtin kuivaus vihanneskuivurissa, kuivauksen jälkeen vielä sauvasekoittimella hienoksi. Aamupalalla sekoita veteen ja lisukkeeksi mysliä, kivaa vaihtelua vaelluksella.

Suppilovahvero, luumutomaatti ja suolakurkku kuivattu vihanneskuivurilla.

Naudan Petite Tender lihan kuivausvihanneskuivurissa.

Elämäni ensimmäisen omenahillon teko ja sen kuivaus ensin kiertoilmauunissa ja loppukuivaus hedelmäkuivurissa, kuivauksen jälkeen vielä sauvasekoittimella jauhoksi. Oli muuten hyvää räiskäleitten päällä.

Tein naudan lihasta valmiin kastikkeen viikonlopuksi, kastiketta jäi jonkin verran, laitoin loput leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi ja kiertoilmauuniin kuivamaan, sen jälkeen vielä vihanneskuivuriin, puntarin kautta vakuumiin ja varastoon odottamaan seuraavaa vaellusta. Osasta kuivaa kastiketta vielä  ennallistin ja testasin  sen perunoitten kanssa. Hyvää oli, jatkoon.

Eräperinteitä

Luu - ja  Sarvi, entisaikoina käytettyjä  raaka-aineita. Oli mielenkiintoista tehdä naudan sarvesta suolapurkki, samanlaisesta sarvesta tehtiin myöskin entisaikaan ruutisarvia. Tein myös vyöllä pidettävän neula kotelon, pihkapurkin, maustepurkin(jossa pidän kuivatettuja katajanmarjoja), luunapin ja nahan kuviointi luun sekä kaulakorun.

Tulen teko erilaisilla menetelmillä.

Ensimmäisessä videossa tulet sytytetään kipinäraudalla.

Toisessa videossa tulet sytytetään karkulla ja piikivellä sekä taulakäävällä.